VINKKEJÄ TEKEMISEEN

Onko välillä tylsää ja ei keksi tekemistä. Tässä muutamia koottuja vinkkejä.

Selaamalla alaspäin löydät vinkkejä eri viikoille. Vinkit on koottu blogista, johon vinkkejä tuottaa Kirkon kasvatus ja perheasiat, Nuori Kirkko ry ja ev.lut. seurakunnat.

.
.

Viikko 13

Ttila: Lepää Ttilassa.


Katso Ttilan lähetys suorana tiistaisin klo 16 tai nauhoitus milloin itse haluat. Viikon 13 teemana on Lepää Ttilassa: ttila.fi

Puuha: Hyvän olon aarrekartta 


Tarvitset ison paperin (esim. A3), sakset, liimaa, lehtiä, joita voi leikellä. Voit halutessasi käyttää myös värikyniä.

 1. Varaa rauhallinen aika ja pöydältä tilaa työskentelyyn.
 2. Pohdi, millaisista asioista sinulle tulee hyvä olo. Asiat voivat olla pieniä tai isoja, liittyä arkeen tai juhlaan. Hyvä olo voi olla mielen tai ruumiin hyvää oloa. Ne voivat liittyä vauhtiin ja jännitykseen tai vaikka asioihin, joista tulee rauhan ja turvan tunne.
 3. Leikkaa lehdistä kuvia ja tekstejä asioista, joista sinulle tulee hyvä olo.
 4. Sommittele leikkaamasi kuvat ja tekstit paperille kokonaisuudeksi. Liimaa ne paikoilleen.
 5. Kiinnitä Hyvän olon aarrekartta sopivaan paikkaan. Kun kaipaat hyvää oloa, voit palata aarrekarttasi luo saamaan vinkkejä. Sen avulla voit myös suunnitella päiviisi erilaisia hyvän olon hetkiä.

Aarrekartan voi tehdä myös yhdessä vanhempien kanssa esimerkiksi näitä viikkoja varten, jolloin yhteydenpito muuhun maailmaan on rajoitettua. Mistä unelmia perheellä on uuden yhteisen arjen sujumiseksi? Vinkit koko perheen aarrekartan tekemiseen löydät tästä.

Kokkaus: Myslipatukat ja marjasmoothie


Ruoka tuottaa hyvää oloa, jos se on terveellistä tai omaan makuun maistuvaa ja sitä on sopivasti. Ruoka voi tuottaa myös pahaa oloa, esimerkiksi, jos epäterveellistä ruokaa syö liikaa. Millainen on sinun hyvää oloa tuottava suosikkiruokasi?

Viikon kokkausvinkkinä hyvän olon välipalaa myslipatukat ja marjasmoothie.

Välkkärivinkit


Joka päivän uuden liikunnallisen välkkärivinkin löydät Ttilan youtube -kanavan välkkärivinkit-soittolistalta. Välkkärivinkki löytyy myös facebookista ja Instagramista (@valkkarivinkki).

.

.

Viikko 14

Puuha: Tee rairuoho-astia ja kylvä siemenet 

Tee itse rairuohoastia.

 • Leikkaa tyhjä kahvipaketti matalammaksi, noin 10 cm korkuiseksi.
 • Leikkaa noin 35 cm leveä ja 15 cm korkea pala kauniista kankaasta, paperista tai vaikka aikakauslehdestä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää esim. isoa servettiä.
 • Laita liimaa yhteen pussin kylkeen kerrallaan ja liimaa kangas siihen niin, että yläreunaan jää noin 2 cm ja alas noin 3 cm kangasta. Liimaa vuorollaan pussin jokainen sivu ja lopuksi vielä ylijäänyt pieni sauma.
 • Taita ja liimaa kankaan yläreuna pussin sisään.
 • Taita alareunan kangas ensin leveiltä sivulta pohjaa vasten ja liimaa kiinni. Lopulta taittele ja liimaa ylijääneen päädyn reunat lahjapaketin päädyn tavoin ensin kolmionmuotoiseksi molemmista sivuista ja liimaa sitten päädyt pohjaan. Halutessasi voit vielä liimata pohjan kokoisen pahvinpalan pohjaan, jotta kangas pysyy varmasti kiinni ja astia seisoo tasaisemmin.
 • Saman voit tehdä muilla kosteutta pitävillä astioilla kuten maitopurkeilla (Valion vinkit)
Sakset leikkaavat maitopurkkia
Värikäs kori, jossa on multaa
Kaksi värikästä koria, joista kasvaa vihreää

Laita multa joko suoraan pussiin/purkkiin tai esimerkiksi tyhjään jogurttikuppiin, joka mahtuu pussiin. Pussit toimivat myöhemmin hyvinä yrttien säilytysastioina.  

Puuha: Virpomavitsat tai -kortti  

Netistä löytyy paljon ohjeita virpomisvitsojen tekoon, esim. Meillä kotona

Etävirpominen 
Virvottaessa toivotetaan koristelluilla pajunoksilla tuoreutta, terveyttä ja Jumalan siunausta. Mitä nyt tehdään, kun virpomaan ei pääsekään? Ei hätää! Virpomisen voi tehdä myös etänä videopuhelun kautta tai videoimalla virpomisen ja lähettämällä sen kaikille läheisille.
Videopuheluun et tarvitse tietokonetta. Videopuhelun voi soittaa esim. Whatsappin kautta. Tätä varten molempien puhelimessa täytyy olla Whatsapp.
Jos et ole aiemmin soittanut videopuhelua, helpot neuvot löytyvät täältä
Jos videopuhelu tai virpomisvideon lähettäminen ei jostain syystä onnistu, voi virpomisen tehdä myös virpomiskortilla.

Korttiin tarvitset: 
Kartonkia tai korttipohjia
Liimaa
Kyniä
pajun oksia
koristeita
sakset

 1. Jos sinulla ei ole valmiina korttipohjia, leikkaa kartongista sopivan kokoinen pala ja taita se kahtia. Tämän jälkeen liimaa kortin sisäpuolelle vaalea paperi, jolle voit kirjoittaa virpomislorun. 
 2. Leikkaa pajunoksasta sopivan kokoinen, minikokoinen vitsa. 
 3. Koristele vitsa mieleiseksi käyttäen esim. kreppipaperia, silkkipaperia, höyheniä ja muita koristeita. 
 4. Kirjoita valitsemasi virpomisloru kortin sisäpuolelle pääsiäistoivotuksin 
 5. Kiinnitä koristelemasi vitsa kortin kanteen teipillä, liimalla tai kuumaliimalla. Kuumaliimaa käyttäessäsi, pyydä apua aikuiselta. 
 6. Kortti on valmis postitettavaksi

Liikunta ja kokkaus: Lähde luontoretkelle! 

Jos virpomisoksat on vielä hakematta, kannattaa suunnata luontoretkelle. Retkelle lähtiessä yksi tärkeitä asioita on hyvät eväät!  Kun eväät on hyvät, jaksaa retkellä seikkailla pidempääkin. Tässä muutama vinkki mitä retkelle voi ottaa mukaan tai tehdä nuotiolla tai trangialla.

Vinkkejä retkieväisiin

 • Retkelle voit ottaa välipalaksi viime viikolla leipomisvinkkinä olleita myslipatukoita. 
 • Retkileivät kannattaa voidella valmiiksi kotona ja laittaa väliin lempparileikkeleitä ja juustoa. Leikkeleet ja juusto sisältävät sen verran suolaa, että säilyvät pidemmällekin päivää retkellä. 
 • Vihannekset kannattaa pakata omiin rasioihinsa. Viipaloi esim. kurkut, tomaatit ja paprikat valmiiksi ja revi salaatinlehdet sopivan kokoisiksi leivän väliin. Nyt retkileivät eivät vety ennen evästaukoa ja jokainen retkeilijä voi täyttää taukopaikalla leipänsä oman makunsa mukaan. 
 • Muistathan varata myös tarpeeksi juomista mukaan. Retkellä lämmin kaakao maistuu vielä paremmalta kuin kotona! 

.

.

Viikko 15

Puuha: Harjoittele riemutanssi

Ylösnousemus tuo elämäämme lopulta ilon ja riemun. Jokainen yhdessä otettu askel ja riemun osoitus tuo eläväksi pääsiäisen käänteen. Anna ilon näkyä ja heittäydy harjoittelemaan riemutanssi. Voit kuvata sen tai osan siitä halutessasi esimerkiksi TikTok:iin. Iloitse siis ja anna musiikin viedä.

Vaihtoehtoja riemutanssiin: vaihtoehto 1 tai vaihtoehto 2

Voit halutessasi myös kehittää oman tanssin valitsemaasi musiikkiin.


Puuha: Pääsiäisolympialaiset


Getsemanen miekkataistelu

Kumpikin pelaaja valmistaa ensin omat hienot miekkansa pääsiäisvitsoista koristelemalla ne haluamallaan tavalla. Höyhenet ovat varsin tehokkaita tässä lajissa.

Pelaajat sen jälkeen asettuvat vastakkain ja “taistelevat” vuoron perään.

Taistelu tapahtuu siten, että toinen pelaajista kääntyy selin vastustajaan nähden, alkaa seisomaan yhdellä jalalla ja vastustajan tarkoituksena on miekalla (pääisäisvitsalla) kutittamalla saada vastustaja horjahtamaan kahdelle jalalle. Miekalla ei saa lyödä, vaan ideana on kutituksen avulla saada vastustaja päihitettyä. Voitte valita sopivan ajan yhdelle ottelulle esim. 30s. Vuoro vaihtuu suorituksen jälkeen ja onnistunut osapuoli saa pisteen.

Kuninkuusravit

Kumpikin pelaaja valmistaa omat keppiaasinsa. Mikäli taloudesta löytyy keppihevoset voi niitä myös hyödyntää.

Sen jälkeen kilparata merkitään lehdillä ja oksilla. Kisa tapahtuu yhteislähtönä ja tuomari käynnistää kilpailun huutamalla: “Hoosianna”.

Pääsiäismunacurling

Kilpailu valmisteluina keitetään kisaajille ensiksi kananmunat. Kananmunat toimivat curling kivien sijaisina. Voitte sopia haluamanne kananmunien määrän, mutta vähintään 2kpl per kilpailija.

Keitettyään munat kilpailijat merkkaavat/värittävät omat kananmunansa esimerkiksi erivärisillä tusseilla. Kisaa varten on hyvä olla mukana myös mittanauha, mutta suoritukset voi myös arvioida silmämääräisesti.

Sen jälkeen kilpa-alustaksi valitaan jokin tasainen alusta. Joko nurmikko, lattia tai matto. Huokoinen alusta toimii paremmin. A4:sta leikataan pyöreä ympyrä, johon merkataan keskipiste.

Etäisyydeksi kannattaa n. 1,5m tai kaksi aikuisen askelta. Matkan ei tarvitse olla pitkä, sillä haaste syntyykin siitä, että kananmunat ovat soikioita eivätkä pyöri suoraan välttämättä. Kisailijat vierittävät (huom. eivät heitä) kananmunia vuoron perään. Kun kaikki kananmunat ovat vieritetty pisteytetään ottelu sen mukaan, kuka on saanut lähimmäksi keskipistettä kananmunat. Pisteet annetaan sen mukaan, kuinka monta lähintä kananmunaa pelaaja on onnistunut saamaan. Esimerkiksi mikäli pelaaja on saanut yhden kananmunan lähimmäksi ja toisiksi lähin kananmuna on vastustajan, saa lähimmäksi saanut pelaaja 1pisteen. Mikäli lähimmäksi saanut on onnistunut saamaan esimerkiksi kolme kananmunaansa lähimmäksi keskipistettä ja vastustajan lähin kananmuna on vasta neljänneksi lähin. Saa lähimmäksi saanut pelaaja 3pistettä. Eli aina niin monta pistettä kuin lähimmäksi keskipistettä saanut pelaaja on saanut lähimmäksi kananmuniaan.

Pääsiäismunacurlingia pelataan kaksi erää, eniten pisteitä saanut voittaa lajin.

Ristin tie / Pitkäperjantain estejuoksu

Kilpailu toteutetaan “Lattia on laavaa” -ajatuksella eli maahan ei saa koskea. Kilpailijoiden tavoitteena on kuljettaa “ristinsä” (jokin esine, joka yhdessä valitaan ja symboloi ristiä kilpailussa, esimerkiksi pääsiäisvitsa, Raamattu tai pehmolelu) maaliin niin, että he tai ”risti” eivät saa koskea maahan. Maahan kosketuksesta voidaan sopia tulevan joko aikasakko tai kilpailija joutuu palaamaan alustalle, jossa hän oli viimeksi.

Kilpailu voidaan toteuttaa joko ulkosalla tai sisätiloissa. Rata on hyvä suunnitella yhdessä aikuisen kanssa, jotta se ei ole liian vaikea tai vaarallinen. Ulkosalla hyvinä alustoina voi käyttää esimerkiksi maahan asetettuja sanomalehtiä, puita tai kiviä, jos luonto niitä tarjoaa. Sisällä esimerkiksi matot, tyynyt tai lehdet ovat myös hyviä alustoja.

Nopein tai vähiten kosketuksia maahan saanut kilpailija on voittaja.

Virpomaoksan lennätys

Kilpailijat valmistelevat ennen kisaa omat ”keihäänsä” virpomaoksista, halutessaan voi käyttää myös Getsemanen miekkataistelussa käyttämää virpomisoksaa.

Kilpailu kannattaa suorittaa pihalla, jotta mikään ei rikkoudu ja voidaan heittää turvallisesti.

Kilpailijoiden tavoitteena on heittää oksansa mahdollisimman pitkälle ja kuka on saanut pisimmälle voittaa kilpailun.

Johanneksen viesti 

Tässä lajissa on tavoitteena löytää piilotettu aarre suunnistuksen tavoin. Kilpailu valmisteluihin kuuluu, että aikuinen käy piilottamassa aarteen tai aarteet jollekin sovitulle alueelle.

Tämän jälkeen hän piirtää joko A4:lle yksinkertaisen kartan alueesta, esimerkiksi asunnon pohjapiirroksen tai pihan siten, että merkkaa sinne tunnistettavia kohteita, kuten television, sohvan, hiekkalaatikon tai puun. Aarre merkitään X:llä. Tämän jälkeen kilpailijat lähtevät suunnistamaan piirretyn kartan kanssa aarretta. Aikuinen voi auttaa esimerkiksi antamalla vihjeitä tai käyttämällä: “kuumenee – kylmenee”.

Kun kaikki aarteet tai aarre on löydetty, laji päättyy ja kaikilla on varmasti hyvä mieli.

Puuha: Pääsiäismunien maalaaminen

Voit maalata joko keitettyjä tai tyhjäksi puhallettuja munia

Kananmunien puhallus ja narun kiinnitys

 • Kananmunat säilyvät paremmin, kun ne on puhallettu tyhjäksi
 • Tarvitset parsinneulan ja tyhjän mukin, johon puhallat munan sisällön sekä lankaa ripustamiseen
 • Tee kananmunan toiseen päähän pieni reikä 
 • Tee myös toiseen päähän hieman isompi reikä
 • Puhalla pienestä reiästä voimakkaasti niin, että munan täytteet valuvat ulos.
 • Tee lankaan kunnon solmu. 
 • Pujota parsinneulan avulla lanka läpi pienestä reijästä niin, että solmu jää munan sisäpuolelle. 
 • Solmi lankaan kiinnitystä varten lenkki.

Kananmunien koristelu

 • Koristele munat maalaamalla esim. vesiväreillä tai tusseilla.
 • Vaihtoehtoisesti voit leikata kauniita kuvia esim. lautasliinoista. 
 • Liimaa kuva kiinni munankuoreen.
 • Ohenna erikeeperiä tai muuta kirkkaaksi kuivuvaa liimaa hieman vedellä ja liimaa uusi kerros kuvan päälle. Vaikka liima näyttää ensin valkoiselta, muuttuu se kuivuessaan kirkkaaksi. Askarteluliikkeet myyvät myös kuvien kiinnittämiseen tarkoitettua Decoupage-lakkaa.
 • Netistä löytyy runsaasti kuvia ja erilaisia vaihtoehtoisia tapoja munien koristeluun.

Kokkaus

Pääsiäismunien askartelun jälkeen ei puhaltaen tyhjennettyjä munia kannata heittää biojätteeseen vaan tehdä lounaaksi herkullinen munakas.

Pääsiäisenä suklaamunien herkuttelun lisäksi voi kokeilla herkullisia sitruunaisia pääsiäismuffinsseja.

MUNAKAS

Tarvitset:

 • 4 munaa
 • 4 rkl vettä tai maitoa
 • 1/2 tl suolaa
 • valkopippuria
 • (paprikajauhetta)

Paistamiseen: 1 rkl rasvaa

Ohje:

 1. Riko munat kulhoon ja sekoita haarukalla niiden raken­ne rikki.
 2. Lisää neste ja mausteet.
 3. Ruskista rasva paistinpannulla ja kaada munakasseos sii­hen.
 4. Liikuttele hyytyvää munakasmassaa lastalla pannun reunoilta kohti keskustaa rauhallisin vedoin. Pannua voi myös hiukan heilutella, ettei munakas juutu pannuun kiinni. Muutamassa hetkessä munakas alkaa hyytyä.
 5. Munakkaan ei ole tarkoitus ruskistua, vaan hyytyä juuri ja juuri kiinteäksi ja kasassa pysyväksi. Kun munakas on valmis, kallista pannua ja valuta mu­nak­kaan toinen puoli tarjoiluvadille ja kumoa toinen puoli päälle niin, että kaunis ruskistunut pinta jää näkyviin.

Tarjoa munakas heti.

Vinkki! Valitse täytteeksi jotakin näistä:

 • 1–2 dl suikaloitua kinkkua
 • purkki valutettua tonnikalaa
 • 1–2 dl kuutioitua, paahdettua makkaraa
 • 2 dl paloiteltuja, kuullotettuja kasviksia
 • 1–2 dl paistettua peruna-sipulisekoitusta 

(lähteet:martat.fi & hk.fi)


SITRUUNAISET PÄÄSIÄISMUFFINSSIT

Taikina:

 • 100 g  sulatettua voita tai margariinia
 • 2 1/2 dl sokeria
 • 2 kananmunaa
 • 1 dl maitoa
 • 5 dl jauhoja
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 dl sitruunatahnaa (lemon curd)

Lisäksi:

 • 0,5 dl sitruunatahnaa

Kuorrute:

 • 130 g valkosuklaata
 • 200 g tuorejuustoa
 • vihreää elintarvikeväriä

Koristeluun:

 • pieniä suklaamunia

Ohje:

 1. Sekoita sulatettu rasva, sokeri, sitruunatahna, munat ja maito keskenään. 
 2. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa
 3. Lisää kuivat aineet rasvaseoksen joukkoon rauhallisesti sekoittaen. 
 4. Jaa taikina muffinssivuokiin. 
 5. Pursota 0,5 dl sitruunatahnaa muffinssien sisälle. 
 6. Paista 200 asteessa noin 20-25 minuuttia, kunnes muffinssit ovat kullan keltaisia
 7. Valmista muffinssien paistuessa kuorrute. 
 8. Sulata suklaa kääreen ohjeen mukaan ja sekoita se tuorejuuston joukkoon. Sekoittaminen on hieman raskasta, joten voit pyytää vanhemmalta apua 
 9. Värjää kuorrute sopivan sävyiseksi. Lisää elintarvikeväriä muutama tippa kerrallaan, jolloin kuorrutteesta ei tule vahingossa mielestäsi liian tummaa.
 10. Laita kuorrute kertakäyttöiseen pursotinpussiin tai muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä
 11. Pursota kuorrute jäähtyneiden muffinssien päälle keot kuorrutteesta ja koristele suklaamunilla.

Vinkki pursotukseen:

Jos haluat pursotuksesta eri näköistä ja sinulla ei ole erilaisia tyllia, voit pistellä coctailtikulla pussiin reikiä, jolloin kuorrute pursuaa pussista monesta pienestä reiästä.

(Lähde: jiipeenetti.fi)

.

.

Viikko 16

Arvaa kuka -kuvaleikki 

Osallistujat lähettävät ohjaajalle etukäteen itsestään sellainen kuvan, jossa ei näy kasvoja, vaan esimerkiksi vain kädet tai osa vartaloa. Kuviin voidaan sopia myös yhteinen teema kerhon mukaisesti esim. kukin on tekemässä lempiruokaansa, suosikkiliikuntaansa tai lempiharrastustaan.

Ohjaaja näyttää kuvat yksi kerrallaan tai kokoaa ne yhtäaikaa ruudulle. Osallistujat arvaavat ensin itsekseen kuka kukin on. Käydään yhdessä läpi oikeat vastaukset. Keskustellaan lopuksi tehtävästä.


Naamari paperimassasta 

Askarrellaan omat naamarit. Kokeilkaa tällä kertaa helpompin pahvinaamareiden sijaan useamman työstökerran vaativaa paperimassanaamaria.

Tarvikkeet: Ilmapallo, vanhoja sanomalehtiä, liisteriä, astia, joka toimii ilmapallon pitotelineenä, sakset tai tapettiveitsi, eri värisiä maaleja, kuminauhaa tai nauhaa kiinnitykseen.

Ohjeet:

 • Puhalla ilmapallo noin naamasi kokoiseksi ja solmi se kiinni 
 • Leikkaa sanomalehdestä runsaasti kapeita suikaleita.  
 • Kiinnitä suikaleita liisterillä puolikkaan pallon päälle, limittäin ja ristiin rastiin, kerros kerrokselta. Laita liisteriä alle ja liisteriä päälle. 
 • Kun olet tehnyt useita kerroksia, jätä työ kuivumaan. 
 • Kun työ on kuivunut, riko ilmapallo ja irrota se 
 • Leikkaa naamioon esim. silmänreiät 
 • Maalaa naamio haluamallasi tavalla 
 • Tee molemmille sivuille, noin silmien korkeudelle reijät, joihin voit kiinnittää kuminauhan, jolla naamio pysyy päässä

Lisävinkkejä voit katsoa esim. blogista

Liisteriä voi tehdä myös itse. Tarvitset siihen 1 dl vehnäjauhoja ja 9 dl vettä. Laita 8 dl vettä kehumaan. Sekoita jauhot ja 1 dl kylmää vettä tasaiseksi. Sekoita seos kattilassa olevaan veteen ja keitä noin 10 minuuttia tai kunnes se muuttuu kiisselimäiseksi. Anna jäähtyä ennen käyttöä.

Kevätseuranta

Kevään ihmettä voi seurata Luonto-liiton lasten kevätseurantakortin avulla

Etäkerhon kevätbingo: Kukin tekee itselleen 4×4 ruudukko. Siihen sijoitetaan kevätseurannan kohteet, kukin niin kuin itse valitsee. (Leskenlehti, valkovuokko, koivu hiirenkorvilla, rentukka, kekomuurahainen, kimalainen, leppäkerttu, sitruunaperhonen, sammakon kutua, töyhtöhyyppä, västäräkki, pääskynen, nokkosperhonen). Puuttuvaan ruutuihin jokainen keksii omia seuratavia asioita.

Ohjaajalla on seurattavat asiat lappuina kulhossa. Hän nostaa lapun kerrallaan ja kukin merkkaa ruudukkoonsa merkin, siihen paikkaan, mihin asian sijoitti. Se, kuka saa ensimmäiseksi vaaka- tai pystyrivin täyteen, huutaa bingo. Peliä voidaan jatkaa ja pelata myös kahdesta ja sitten myös vaaka- tai pystyrivistä.

Luontoon tarkkailemaan: Entä kuka saa ruudukon ensimmäisenä täyteen niin, että löytää yhden täyden rivin asiat luonnosta? Entä koko ruudukon?

Retkikartta auttaa luontovaellusta 

Uudenlaista mielenkiintoa tutuille metsäpoluille saatte ottamalla alueen kartan mukaanne. Kartasta voitte tarkastella kuljettuja matkoja, paikkojen etäisyyksiä ja ilmansuuntia. Kartan avulla uskaltaudutte myös poikkeamaan polulta jollekin mielenkiintoiselle luontokohteelle. Kartan löydät helposti sivulta: 

.
.

Viikko 17 

Kokoa oma temperamenttitoteemipaalusi ja pohdi millainen olet!

Tällä viikolla pohditaan kuka minä olen. Alkuun pääsee tämän paperin kanssa. Kun olet pohtinut kuka minä olen, on hyvä seuraavaksi miettiä mitä kaikkea osaan ja mitkä asiat saavat minut hyvällä mielelle. Näitä asioita pääset pohtimaan täältä

Temperamentilla tarkoitetaan ihmisen luontaisia ominaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen, miten ihminen käyttäytyy ja reagoi asioihin. Temperamentti koostuu erilaisista piirteistä. Nämä piirteet selittävät, miksi toiset ovat helposti innostuvia, miksi jotkut ovat arkoja uusissa tilanteissa tai miksi toiset pitävät arjen rutiineista ja toiset kaipaavat vaihtelua ja jännitystä. Temperamenttipiirteet vaikuttavat myös siihen, millaiset opiskelutavat tuntuvat itselle sopivilta.  

Tutustu temperamenttieläimiin, jotka kuvaavat eri temperamenttipiirteitä. Mikä piirre tuntuu tutulta ja itseesi sopivalta? Valitse itseesi sopivat temperamenttieläimet ja kokoa oma toteemisi. Temperamenttieläimet löytyvät täältä

Valitse 4-5 kappaletta sinua eniten kuvaavaa eläintä. Jos pystyt tulostamaan kuvan, niin voit värittää ja leikata ne irti ja rakentaa oman temperamenttitoteemisi.  

Lähde temperamenttitoteteemiin: www.mieli.fi,  
Kuka minä olen ja Iloa elämään -kuvat: Krista Ylä-Kotola, Lappeenrannan seurakunta

Kokkaa kaverin lempiherkut 

Jokainen valitsee ennakkoon yhden (arki)ruokalajin, josta itse pitää ja lähettää sen reseptin ohjaajalle tai sovittuun ryhmän kokoontumisalustaan. Käydään yhdessä läpi suosikkireseptejä ja katsotaan, miten erilaisia lempiruokia osallistujilla on. Keskustellaan ruuasta: Millainen ruoka on suosikkisruokaasi? Onko sinulla omasta mielestäsi huonoja ruokatottumuksia? Entä hyviä? Mitä ruokaa syöt kiireisenä? Millä syöt mieluiten, kun olet iloinen? Entä surullisena? 

Sovitaan, että jokainen valmistaa ensi kertaan mennessä ruokaa jonkun toisen suosikkireseptin mukaan. Reseptit voidaan jakaa yhteisessä etäkokoontumisessa. Tehdyistä ruuista jaetaan kuvia, makuja ja kokkauskokemuksia. 

Liikuntarastit perheen kanssa 

Keksikää erilaisia liikuntarasteja itse tai käyttäkää Teija Haakanan valmista versiota

Jumalan silmissä kaunis 

Millaisena Jumala näkee minut? Hyviä virikkeitä aiheesta pohdiskeluun tai hartauteen löytyy Kari Kuulan kirjoituksesta vanhasta Jiipeenetistä 

Taika-Petteri näyttää Jakke jääkarhulle, mikä on yksi arvokkain Jumalan luoma asia

.
.

Viikko 18

Jakke Jääkarhu riitelee Sarjan toisessa osassa Jakke Jääkarhu on riidellyt kaverin kanssa ja kertoo, miten siitä selviää. Soittolista, josta löydät Taika-Petterin ja Jakke Jääkarhun videot löytyy Ttilasta. 
Miltä minusta tuntuu tänään?  Jakke tunnisti tunteensa ja osasi pyytää anteeksi. Harjoitellaan yhtä taitaviksi tunteiden tunnistajiksi kuin Jakke. 

 • Etsi tunnekartalta sana, joka vastaa tämän hetken tunnettasi 
 • Katso tunnekarttaa ja pohdi, mitä muita tunteita sinulla on usein?  
 • Entä silloin tällöin? 

 Tee itsellesi oma tunnekartta. Valitse kartalle noin kahdeksan tunnetta. Anna kullekin tunteelle oma väri.  Tee tunteista itsellesi kuva, vaikka lohkoihin jaettu ympyrä. Kirjoita ja väritä tunteet siihen. Tunnekartan voit kiinnittää vaikka huoneesi seinälle (tai jääkaapin oveen). Tee itsellesi karttaa varten siirrettävä merkki, esimerkiksi nimilappu, jonka kääntöpuolelle voit taitella maalarinteippiä kiinnitystä varten (tai liimata magneetin, jossa kuva on esim. jääkaapin pinnassa). Siirrä lappusi päivittäin esim.  välipalan aikaan sen tunteen kohtaan, joka sinulla silloin on. 

.
.

Liikuntavinkki Viikon etäennätys käpyjä keräämällä 
Leikkijä / leikkijät ovat valmiina puhelimensa kanssa. Leikinjohtaja ilmoittaa määräajan, jonka kuluessa kerholaiset saavat käydä etsimässä käpyjä. Se leikkijä tai pari, jotka määräajassa kantavat suurimman keon omalle lähtöpaikalleen, on voittaja. Voidaan leikkiä myös niin, että kävyt on asetettava jonoon, jolloin ryhmät yrittävät rakentaa pisimmän jonon. Voidaan myös rakentaa myös niin, kenellä korkein käpytorni ja korkeus ratkaisee. Samoin voidaan noutaa muitakin esineitä luonnosta.  

Jokainen leikkijä voi dokumentoida oman suorituksensa tai pelataan Whatsapin kautta livenä. Sama haaste sopii niin perheille kuin kerhoille. Muista positiivinen palaute ja porukalla iloitaan onnistuneesta liikunta hetkestä. Sinä olet hyvä! Minä olen hyvä!

.

.

Viikko 19

Runoile Jakke Jääkarhun kanssa 

Kuuntele Jakke jääkarhun runo. Tee oma runo lemmikkieläimestäsi tai suosikki asioistasi luonnosta. Katso myös Ttilan teemaan liittyvä livelähetys ti klo 16. 

Kuuntele Kertomus Hyvästä paimenesta  

Kertomus löytyy esim. Lastenkirkosta (käpylampaat ja nuoret kertojat) nykyaika-versiona tai pitkänä Godly play -versiona

Eläinvisa tai Hyvä paimen -tehtävät rastiratana 

Valmistele tunnettuun paikkaan rastirata, jonka jokainen voi kertaa itsekseen ja omalla ajalla. Mallina Teija Haakanan tekemä eläinvisa <liite 1> tai Hyvä paimen -rastit <liite 2>. 
Eläinjooga
Olet saattanut huomata, että erilaiset eläimet liikkuvat kukin omalla tavallaan. Eläintenkin pitää välillä venytellä, jotta ne jaksavat taas juoksennella ja lennellä luonnossa. Lähde mukaan liikkumaan Eläinjoogaan ja harjoittele eri eläinten liikkeitä. 
Tästä linkistä löydät kahdeksan eläimenjoogaliikkeet

Kun olet kokeillut näiden eläinten liikkeitä, voit lopuksi miettiä esimerkiksi, miten juuri sinun lempieläimesi venyttelisivätkään ja suunnitella niille omia joogaliikkeitäsi. Miten paljon pomppiva pupu tai juuri talviunilta herännyt karhu joogaisi? Keksitkö pitkäkaulaiselle kirahville joogaliikkeen, jotta se jaksaa kurottautua syömään lehtiä korkealta puusta? Miten puusta toiseen liikkuvat apinat venyttelisivätkään?
Tee jälkiretki eläinmaailmassa Lähde retkelle ja tarkkaile maassa olevia käpyjä, jätöksiä sekä sulkia. Voit kerätä lintujen sulkia ja pyrkiä selvittämään mille linnulle löytämäsi sulka kuuluu. Netistä löydät paljon kuvia lintujen sulista esim. haulla ”tunnista linnun sulka”. Retkellä saatat nähdä myös monenlaisia eläinten jättämiä jätöksiä. Voit halutessasi kuvata jätöksen ja pyrkiä tunnistamaan jätöksen jättäjän. Jätöstenkin kuvia löytyy helposti esim. haulla ”eläinten jätökset”. Myös kävyistä voi päätellä mikä eläin on syönyt käpyä. Mukavaa eläinretkeä! 

Eläinten syömiä käpyjä

Tee ötökkähotelli 
Pihalle ripustetuissa ötökkähotelleissa ötököiden on helppo yöpyä, lisääntyä ja talvehtia. Voi helposti rakentaa hotellin maitotölkin puolikkaasta tai säilykepurkkiin, jonka sisälle laitetaan tiiviisti onttoja kasvien varsia. Hotelli voi olla myös pelkkä puupölli, johon on porattu 4- 10 mm. reikiä. Jos sinulta löytyy kotoa vanha rikkinäinen kynttilälyhty, voi ötökkähotellin rakennella myös sinne. Vain mielikuvitus on rajana.  
Valmiin ötökkähotellin voi ripustaa talon tai varaston seinään, pensasaitaan tukiseipääseen tai vaikka kerrostalon parvekkeelle. Sen pitäisi olla n. 1-2 m korkeudella kasvillisuudesta, tuulelta ja sateelta suojassa. 
Ohjeita ötökkähotellin rakentamiseen löytyy esim. näiltä sivuilta:

Leivo eläinpullia Pulla on ikuinen klassikkoherkku, joka maistuu perheen pienimmille kuin myös vanhemmillekin herkkusuille. 

Nyt, kun kotona tulee vietettyä erityisesti aikaa, on leipominen hauska askare tehtäväksi koko perheen kera. Näin keväällä luonto on myös heräilemässä eloon ja eläimet alkavat pikkuhiljaa tulla esiin koloistaan.  Kevään kunniaksi voisimme tuoda muutamia näitä eläimiä ihan kotikeittiöönkin asti, pullan muodossa! 
Alla esimerkki resepti Eläinpulliin:
Taikina:
200 g voita 
5 dl täysmaitoa 
50 g hiivaa 
2 dl sokeria *) 
(1 rkl vaniljasokeria) 
2 rkl kardemummaa 
1 ½ tl suolaa 
1 muna 
n. 15 dl vehnäjauhoja 
Voiteluun:
1 muna 
Koristeluun pinnalle:
raesokeria 
rusinoita nappisilmiksi 
Valmistusohje
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Jatka jauhojen lisäämistä kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet käyttänyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta. 
Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi. Mikroaaltouuni on hyvä ja vedoton kohotuspaikka.  
Jaa taikina kahteen osaan. Käsittele yksi puolikas kerrallaan. Leivo taikinasta pitkä tanko ja leikkaa yhtä suuriin paloihin.  

Lintupulla
Sympaattinen lintupulla on helppo valinta jopa aloittelijalle. Pyörittele pullataikinasta noin 15 senttisiä tankoja, jotka ovat noin kahden sentin paksuisia. Kieräytä pullatanko solmuun. Nypistä lintupullan toiseen päähän nokka. Paina kaksi rusinaa linnun silmiksi. Leikkaa saksilla solmun toinen pää pyrstöksi. Anna kohota liinan alla noin 15 minuuttia. Parantele tarvittaessa nokan muotoja ja paina silmiä paikoilleen ja voitele pullat sitten kananmunalla. 

Paista pullat 225-asteisessa uunissa kypsiksi. 

Linnun muotoisia pullia

Kissapulla
Pyöreistä tai hieman soikioksi muotoilluista pikkupullista tulee söpöjä kissoja leikkaamalla saksilla pullien pintaan viillot juuri ennen paistamista. Rusinasilmät antavat pullaotukselle sympaattisen katseen ja Totoro-henkisen ulkonäön. 

Kissan muotoinen pulla
Kissan muotoisia pullia

Pupupulla
Pyöritä taikinapalasta sormenpaksuinen tanko. Taita tanko keskeltä ja pyöritä taitepäästä kierteille. Jätä tangon päät auki pupun korviksi ja viimeistele häntätupsu pienellä taikinapallolla. 

Pupun muotoisia pullia

Anna pullien kohota liinalla peitettynä vähintään 20 minuuttia. Voitele munalla ja ripottele pinnalle raesokeria. Paista 200 asteessa pullien koosta riippuen 8-15 minuuttia. 
Eläinpulla-mallit

.

.


Viikko 20

Jakke jääkarhun kummipuhe Katso, mitä kummi sanoisi Jakke Jääkarhulle, jos on harjoitukset mennyt ihan pieleen. Missä tilanteissa sinun kannattaa puhua itsellesi “kummipuhtetta”? 

Katso myös Ttilan suora lähetys tiistaina klo 16! 
Kummipäivä-unelmia Kummipäivää vietetään 31.5.2020. Katso mitä tubettaja Arttu Lindemanin videolta, mitä hän tekisi kummina ja mitä Arttu ajattelee kummiudesta.

 • Millaisia muistoja sinulla on omasta kummistasi?
 • Kummiksi voi päästä kastettu ja konfimoitu nuori tai aikuinen, joka on Suomenev.lut. Kirkon jäsen. Montako vuotta sinulla on vielä rippikoulun käymiseen?
 • Millainen sinä haluaisit olla, jos pääsisit kummiksi?
 • Mikä olisi unelmiesi tapa viettää kummipäivää?

 Katso myös kumminkaa.fi-vinkit kummipäivän viettoon. 
Muista kummia kirjeellä, kortilla tai videolla Usein postilaatikosta ei löydy kuin laskuja ja mainoksia. Yllätä kummi kirjoittamalla ja lähettämällä hänelle kirje tai kortti. Kirjeessä voit kertoa miten päivät ovat sujuneet kotona ja etäkoulussa. Mukavaa on myös kysellä kummin kuulumisia. Kirjoittamisen jälkeen vain kirje tai kortti kirjekuoreen, kummin nimi ja osoite päälle, postimerkki ja kuori postilaatikkoon. Sitten vain odottelemaan kummin vastausta, jotta pääset taas kirjoittamaan kuulumisiasi. 
Kummia voi ilostuttaa myös kuvaamalla videon omasta päivästäsi ja lähettämällä sen esim. Whatsappilla tai sähköpostitse hänelle. Voit videolla myös pyytää kummia tekemään samanlaisen videon sinua varten. 
Kummin kaa -ottelu etänä
Pelailuun löytyy nykyään vaikka mitä pelejä ja palveluita, joissa voi verkon välityksellä pelata muiden kanssa. Lapset ja nuoret saattavatkin olla ”ammattilaisia” erilaisissa peleissä ja liikkua eri palveluissa kuin kala vedessä. Pelimaailma on myös kohtaamispaikka ja tämän takia onkin hyvä pelata oman kummilapsen kanssa Kummin kanssa -ottelu etänä. Välttämättä omaa kummilasta ei pääse nyt näkemään, mutta onneksi tähän löytyy muutamia hyviä ohjelmia ja sivuja.  

Tässä muutamia vinkkejä Kummin kanssa -otteluun

1. Muista vuorovaikutus – pelaa kummilapsen kanssa siten, että olette joko videoyhteydessä tai vähintään puheyhteydessä. Tähän voi esimerkiksi käyttää Zoomia, Teamsia, Discordia, Whatsapp-videopuhelua tai FaceTimea. Pelailuun tulee ihan oma lisä, kun voi rupatella kuulumisia ja kannustaa toista 
2. Peli-ideoita:

 • Pictionary / kuva-arvoituksia – Zoomissa on mahdollista esimerkiksi Whiteboardia hyväksi käyttäen jakaa valkoinen näyttö, johon toinen voi piirtää. Aiheeksi voi ottaa esimerkiksi: Mitä löytyy luonnosta? Lasten ohjelmat? Kotieläimiä? tai Kotona löytyviä? Voi sopia esimerkiksi, että piirrätte vuoron perään tai toinen piirtää ensin vaikkapa 3 arvoitusta ja toinen arvaa, jonka jälkeen vaihdatte.
 • Lautapelit netissä – yksi alusta, jota voi käyttää yhteisessä pelailussa on http://fi.battleship-game.org, jossa voi helposti pelata laivan upotusta kaksin. Peli aloitetaan jakamalla toiselle linkki kyseiseen peliin. Sivusto on täysin suomenkielinen ja yksinkertainen käyttää. Toinen sivusto, jota voi hyödyntää on  https://fi.boardgamearena.com. Sivustolta löytyy iso määrä pelejä ja on ilmainen käyttää, mutta soveltuu selkeästi ehkä paremmin vanhemmilla lapsille. Sivusto vaatii kirjautumisen ja kaveri pyynnön lähettämisen toiselle, johon lapsi varmasti voi tarvita apua. Sivulta löytyy, muutamia yksinkertaisempia pelejä, joita on mahdollista pelata kummilapsen kanssa, mutta on pääasiassa
 • Pantomiimi ­ – Pelaajien tulee valita alla olevasta kuvasta vuoron perään yksi eläin, joka heidän tulee esittää eivätkä he saa kertoa sitä toiselle. Toisen tehtävänä on arvata oikea eläin. Pelissä valitaan 10 eläintä yhteensä ja suoritukset/esitykset kellotetaan.

Pisteytys: 
Alle 30s – 3pts 
30s-1min – 2pts 
1min -> – 1pts 
Ei keksitty oikeaa eläintä – 0pts 
Lopuksi katsotaan, kuinka monta pistettä on saatu yhdessä kerättyä.

Viidakon eläimiä piirrettyinä kuvina


Naurutalo 
Naurutalon idea on ottaa videoyhteys toiseen ja katsoa kumpi saa toisen ensin nauramaan hassuilla ja oudoilla ilmeillä. Peilin edessä voi harjoitella hölmöimmät ilmeet, ennen kuin aloittaa kilpailun. Kukin pelaaja saa pisteen joka kerta, kun toinen nauraa, hörähtää, kikattaa tai kikattaa. Ennen peliä voitte sopia sopivan ajan ja vuorot. Peli etenee niin, että toisella on esimerkiksi 1min aikaa saada toinen nauramaan ja sen jälkeen vaihdetaan vuoroja.  
Pitikö pokka? Vaaditaanko kovia otteita? Jos näyttää siltä, että kummallakin kestää pokka eikä nauru tule niin voitte ottaa peliin mukaan lisää haastetta. HUOM. sopii tosipelaajille ja vitsiniekoille, mutta ei tosikoille. Tästä linkistä löytyy 99 erilaista pieru- ja paukkuääntä. Ideana on ilmeillä, kuin itse olisit tuo hajuherne.

Esimerkiksi Zoomia käyttäessä tietokoneella on mahdollista jakaa kuvaa niin, että vastaanottajat kuulevat tietokoneella tapahtuvat äänet klikkaamalla ruksin:” Jaa tietokoneen äänet”, jotta molemmat kuulevat ne. Voitte myös käyttää ulkoista kaiutinta, josta äänet kuuluvat.